
Domov ve Vážanech má po roce od povodně opravené všechny zaplavené prostory
Sociální služby města Kroměříže (SSKM) dnes slavnostně otevřely obnovené prostory Domova pro seniory a Domova se zvláštním režimem Vážany, které loni v září poškodily povodně. „Zaměstnancům SSKM i města a jeho organizací, dobrovolníkům a všem lidem i firmám a také dárcům, kteří se na úklidu i obnově domova podíleli, patří velké poděkování. Obnova zaplavených prostor byla náročná, ale výsledek stojí za to,“ uvedl místostarosta Pavel Motyčka, který má na starost sociální oblast. Náklady na obnovu domova činí zhruba 13 milionů korun.
Povodeň zasáhla vážanský domov 14. září 2024. Celkem 111 klientů muselo být evakuováno. Voda v objektu nastoupala místy až do výšky cca 30 centimetrů. Zaplavená byla kuchyň, jídelna, prádelna, sklady, vstupní hala, ordinace lékařů i kanceláře a zázemí pro zaměstnance domova. Po kompletním úklidu všech zasažených prostor musely být nasazené vysoušeče. Odstraněny byly zničené přístroje v kuchyni i v prádelně, zaplavený nábytek, potraviny a další věci.
„Odstraňování následků povodní zahrnovalo výměnu podlah (dlažby či lina), obkladů, vodovodů i rozvodů kanalizace a plynu, zárubní i dveří i oken v kuchyni. Bylo třeba opravit elektroinstalaci, hydroizolaci v kuchyni a samozřejmě všechny prostory vymalovat. Museli jsme pořídit i nový nábytek a přístroje, které nahradily ty zničené, například lednice, plynové kotle či pračky. A jako první se opravovaly výtahy, abychom mohli co nejdříve evakuované klienty vrátit do jejich domovů,“ popsala ředitelka SSKM Dagmar Klučková s tím, že bylo nutné vyčistit a uklidit také sklep a zahradu.
Klienti se vrátili 1. října 2024. Pracovníci SSKM ale pro ně museli zajišťovat některé služby pomocí dalších zařízení SSKM. Postupně se ale dařilo obnovovat alespoň provoz prádelny, kde byl opravený mandl a kde bylo potřeba vyměnit zničené pračky a sušičky a opravit i další zařízení. Provoz kuchyně bude ale znovu zahájen až nyní. „Nečekali jsme, že obnova provozních prostor domova bude trvat tak dlouho. Časová prodleva vznikala kvůli delším dodacím lhůtám materiálu, kvůli koordinaci různorodých činností v kuchyni i kvůli neočekávaným pracím, které bylo nutné provést po odkrytí zatopených podkladů. Byla to velká zátěž pro celou organizaci,“ doplnila Klučková.